Liitoskivut raskausaikana | Tunnista, hoida ja helpota kipua

Liitoskivuilla tarkoitetaan lantion alueella tuntuvia kipuja. Ne voivat olla vihlovia ja jomottavia tai jopa puukoniskuja. Pienikin liike voi auttaa.

Oletko kuullut lausahduksen ”kivut kuuluvat raskauteen” tai että ”liitoskivut johtuvat relaksiinihormonista, ei niille mitään voi”? Haluaisitko parempaa tietoa liitoskivuista, mistä ne johtuvat ja miten voit helpottaa niitä? Jatka lukemista.

Raskauden aikana kaksi kolmasosaa odottajista kokee selkäkipua ja joka viides lantion alueen kipua. Lantion alueen kipu paikantuu usein häpyliitokseen. Kivut selässä ja lantion seudulla on siis melko yleisiä, mutta eivät kuulu raskauteen. Monia vaivoja ja kipuja pystytään hoitamaan ja lievittämään, joten aina kannattaa etsiä apua.


Miltä liitoskivut tuntuvat ja mitä liitoskivut on?

Liitoskivuilla tarkoitetaan yleisesti koko lantion alueen kipuja. Luinen lantio koostuu suoliluusta, istuinluusta, häpyluusta, ristiluusta ja ristiluuhun kiinnittyvästä häntäluusta. Takapuolella ristiluun ja suoliluun välisestä nivelestä käytetään nimitystä SI-nivel. Etupuolella häpyluut yhdistyvät häpyluuliitoksen avulla. SI-nivel ja lantio on suhteellisen jäykkä rakenne, jota nivelsiteet tukevat.

Liitoskivut voivat tuntua häpyluuliitoksessa, nivusissa, pakaroissa ja SI-nivelen seudulla alaselässä. Asiakkaat kuvaavat tuntemusta usein vihlovaksi, tuikkivaksi, jomotukseksi. Osa puhuu puukoniskuista, toisaalta taas kivut voivat olla hyvinkin lieviä tuntemuksia.

Osalla kivut haittaavat arkea ja rajoittaa liikuntaa. Lepo usein auttaa ja helpottaa oireita, mutta liikuntaa olisi hyvä jatkaa kivun sallimissa rajoissa. Liikunnalla pystytään myös ennaltaehkäisemään liitoskipuja ja lievittämään niiden oireita. Kovissa kivuissa ei varmana ensimmäisenä ole mielessä raskas liikunta, joten kevyitä lihaskuntoharjoitteita ja kehonhuoltoa kannattaa tehdä kivun sallimissa rajoissa. On kuitenkin hyvin tärkeää tietää, että lantion alueen kipu ei ole vaarallista äidille tai sikiölle ja liikkumalla et aiheuta haittaa.


liitoskivut, liitoskivut raskaus, miltä liitoskivut tuntuvat, milloin liitoskivut alkavat


Milloin liitoskivut alkavat ja mistä liitoskivut johtuvat?

Raskaus tuo mukanaan hormonaalisia muutoksia ja kehon kuormitus muuttuu, kun kehon ryhti ja keskivartalon lihasten toiminta muuttuu. Relaksiinihormonia halutaan tyypillisesti syyttää liitoskivuista, relaksiinihormoni löystyttää siis sidekudosrakenteita ja valmistaa kehoa synnytykseen. Relaksiinihormonia erittyy ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, jonka jälkeen sen eritys vähenee ja kasvaa taas uudestaan ennen synnytystä. Aivan alku- ja loppuraskauden aikana relaksiinihormonilla siis voi olla vaikutusta liitoskipuihin. Vastaanotolla asiakkaat kuitenkin usein kertovat liitoskipujen alkaneen puolivälissä raskautta. Tällöin relaksiinihormonilla ei ole niin suurta roolia.

Tutkimuksetkin ovat nykyään yhtä mieltä siitä, että relaksiinihormonilla ei ehkä olekaan niin isoa roolia kipujen muodostumisessa, kun on aikaisemmin ajateltu. Tutkimusten mukaan relaksiinihormoni määrässä oireettomilla ja lantion alueen kipua kokevilla odottajilla ei ole eroa ja SI-nivelen kuvantamalla selvitetty löystyminen ei myöskään korreloi koetun kivun ja haitan kanssa.

Sikiön kasvaessa vatsa kasvaa ja kehon painopiste muuttuu. Kehon painopisteen muuttuessa kuormitus saattaa alkaa kohdistumaan lantion eri alueille mahdollisesti epäedullisin tavoin. Jos lantio on kovin eteen kallistunut ja selkä on korostuneesti notkolla, painetta pääsee kohdistumaan herkemmin häpyluuliitoksen seudulle, pakaran aktivointi voi olla hankalampaa, jolloin selkä saattaa ylikuormittua. Keskivartalon ja lantion seudun vahvistavalla harjoittelulla sekä arjen ergonomialla pystytään ehkäisemään kehon paino pisteen muuttumisesta johtuvia kolotuksia.

On todettu, että lantion alueen kipujen taustalla on useita syitä. Psykologisilla tekijöillä kuten uskomuksilla, asenteella ja pelolla on biomekaanisia tekijöitä suurempi vaikutus kivun kehittymiselle. Tutkimuksissa on pyritty selvittämään niin sanottuja riskitekijöitä lantion alueen kivuille raskausaikana ja toistaiseksi on todettu yhteys mm. aiempaan selkä- tai lantiokipuun, ylipainoon, vähäiseen liikuntaan ennen raskautta, stressiin, masennukseen, ahdistukseen ja huonoon työtyytyväisyyteen.


Liitoskivut raskauden jälkeen

Sanoiko joku, että raskausvaivat jäävät kyllä synnärille ja nyt mietit, kun liitoskivut ovatkin edelleen riesana. Osa saattaa kokea liitoskivut ensimmäistä kertaa vasta synnytyksen jälkeen ja pohtiikin nyt, että mitä tämä nyt sitten on. Kyllä, valitettavasti, liitoskivut voivat jatkua synnytyksen jälkeen tai alkaa synnytyksen jälkeen. Taustasyinä mahdollisesti täysin samat syyt kuin raskausaikanakin, joten voit hyvin hyödyntää samoja vinkkejä kuin raskaana olevatkin.


Miten helpotan liitoskipuja?

Jos kipu on kovin voimakasta, ei välttämättä tee mieli lähteä harrastamaan liikuntaa. Pienikin liike voi kuitenkin auttaa. Harjoittamalla lantionpohjaa ja keskivartaloa voit saada kipua lievitettyä, eikä näiden harjoittaminen vaadi suurta ponnistelua. Säännöllinen lihaskuntoharjoittelu ja kehon vahvistaminen on tärkeää, mutta voit lähteä liikkeelle pienestäkin. Osalla lantion alueen rentoutukseen ja kivun lievitykseen toimii jumppapallon päällä lantion keinuttelu, jota voi olla hyvä kokeilla, jos kotoa löytyy jumppapallo.

Vastaanotolla voidaan käyttää erilaisia tekniikoita kipujen lievittämiseen ja osa näistä tekniikoista voi olla helppo toteuttaa myös itse kotona.

  • Asetu istumaan lattialle tai tuolille.
  • Tuo kädet polvien sisäpuolelle.
  • Uloshengityksellä lähde työntämään käsillä polvia ja polvilla käsiä. Lihakset siis aktivoituvat, mutta liikettä ei varsinaisesti tapahdu. Pidä jännitys muutaman sekunnin ajan ja rentouta asteittain, rauhallisesti sisäänhengityksellä.

Toista liikettä 8-10 kertaa.

Voit tehdä liikkeen myös vastustaen polvien ulkoreunalta. Jolloin pyrit painamaan polvia siis ulospäin käsien vastustaessa. Hyvin yksinkertaiset ja helpot liikkeet, jotka moni pystyy tehdä, vaikka olisi kovatkin kivut. Jos liike aiheuttaa kipua, tee liikettä pienemmällä paineella/vastuksella.

Lantion ja keskivartalon vahvistamisen lisäksi on hyvä huomioida myös kehon kireydet. Lähentäjälihasten kireys vaikuttaa myös lantion toimintaan. Lähentäjälihakset kiinnittyvät lantion alueelle ja on monella raskaana olevalla melko kiristävän oloiset. Monesti lähentäjälihasten liikkuvuusharjoittelusta on myös hyötyä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kireä lihas on pääsääntöisesti myös heikko lihas, joten vahvistavallekin harjoittelulle on paikkansa kireyden hoidossa. Lähentäjät on usein harjoittelussa unohdettu lihasryhmä.

Vastaanotolla saattaa huomata harjoitteiden auttavan heti. Vastaanotolle tultaessa asiakas saattaa olla kivuliaan oloinen ja liikkuminen on hankalaa, mutta muutamien helppojen harjoitteiden jälkeen asiakkaat usein toteavatkin, että tuntuu jo paljon helpommalta. Harjoitteiden säännöllinen tekeminen usein lievittää kipuja tai jopa helpottaa kivut täysin ja jatkamalla harjoitteiden tekemistä saat pidettyä kivut poissa.



Liikunnallinen Odottaja - verkkovalmennuksesta saat raskausajan treeniohjelman lisäksi vinkit raskausajan yleisimpiin vaivoihin, kuten lantion ja alaselän kipuihin. 🤰

Tutustu valmennukseen tästä.



liitoskivut, liitoskivut raskaus, miltä liitoskivut tuntuvat, milloin liitoskivut alkavat


Äitisfysioterapeutin vinkit arjen ergonomiaan liitoskipujen hoidossa

Liike on lääkettä, mutta voimme huomioida liitoskivut myös arjessa, jotta vältymme ikäviltä puukoniskuilta ja epämiellyttäviltä viilloilta. Pienillä arjen teoilla voi olla suurikin vaikutus lopputulokseen. Kokeile myös näitä: 

-  Pidä polvia yhdessä mennessäsi makuulla ja noustessasi makuulta.

- Kylkimakuulla tue asentoa tyynyillä, voit pitää myös tyynyä polvien välissä. Yöllä kyljen vaihdon voit tehdä puristamalla polvilla ensin tyynyä ja avusta kääntämistä myös käsillä.

- Pidä polvet yhdessä myös muissa kipua aiheuttavissa tilanteissa. Autoon istuessasi istu ensin alas ja tuo jalat auton sisäpuolelle polvet yhdessä, tee sama poistuessasi autosta.

- Pukeudu istuen. Laita alushousut ja housujen lahkeet ensin reisiin asti istuessasi ja nouse seisomaan vasta kun olet valmis vetämään ne loppuun asti.

- Portaissa voit kokeilla kävellä sivuttain.


Haluatko lisää vinkkejä raskausaikaan liittyen? Liity uutiskirjeemme tilaajaksi tästä.


Äitiysfysioterapeutit tukenasi raskausaikana ja synnytyksen jälkeen

Me olemme Jenni ja Vilma, Liikunnallinen Nainen – perustajat. Me loimme Liikunnallinen Nainen-konseptin tukemaan naisia raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.

Tutustu lisää meihin ja raskausajan verkkovalmennukseen.


Lähteet:

Häpyliitoksen kivut (symfyysikivut), muut lantiokivut ja vatsalihasten erkauma raskauden aikana

Risk factors in developing pregnancy-related pelvic girdle pain

The Relationship between Fear-Avoidance Beliefs and Pain in Pregnant Women with Pelvic Girdle Pain: A Cross-Sectional Study


Kategoriat: : liitoskivut, raskaus