Äitiysfysioterapia on yksi fysioterapian erikoisaloista. Äitiysfysioterapiassa huomioidaan raskaana olevien ja synnyttäneiden terveys ja hyvinvointi kokonaisvaltaisesti. Kokonaistilanne ja kokonaiskuormitus (vauva-arki, jaksaminen, tukiverkosto, uni ja ravinto) huomioidaan äitiysfysioterapiassa laajasti. Äitiysfysioterapia voi olla ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa, asiakkaan tilanne huomioiden. Nykyään moni hakeekin tukea ja tietoa jo etukäteen, ennaltaehkäisevästi, ennen kuin vaivoja tai oireita ilmenee. Äitiysfysioterapeutin vastaanotolle voit hakeutua missä vaiheessa vain raskautta tai synnytyksen jälkeen, oli synnytyksestä kulunut vasta vähän aikaa tai vuosia. Äitiysfysioterapeutti voi auttaa sinua myös liikuntaharrastuksen jatkamisessa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen.
Jenni Toivonen ja Vilma Kivistö, Liikunnallinen Nainen-perustajat, ovat äitiysfysioterapeutteja pääkaupunkiseudulta, joiden vastaanotolla käy päivittäin raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä. Lue lisää meistä.
On ollut mahtavaa huomata vuosien saatossa, että yhä useampi hakeutuu äitisfysioterapeutin vastaanotolle jo raskausaikana. Tämä onkin loistava hetki tutustua lantionpohjan ja keskivartalon toimintaan, jos näihin ei ole vielä ennen raskautta tutustunut. Raskaus itsessään on kova kuormitus keholle ja mielelle. Raskausaikana kehossa tapahtuu paljon muutoksia, jotka valmistavat kehoa luonnollisella tavalla raskauden etenemiseen ja synnytykseen. Äitiysfysioterapiassa saat ohjausta, neuvontaa ja tukea näissä raskausajan muutoksissa.
Raskausajan liikunnalla on todettu olevan paljon hyötyjä niin odottavalle äidille kuin kohdussa kasvavalle sikiölle. Raskausaikana on turvallista jatkaa liikuntaharrastuksia, kunhan liikunta tapahtuu muuttavaa kehoa kunnioittaen. Jos olet pohtinut liikuntaharrastuksen jatkamista tai liikunnan aloittamista, äitiysfysioterapeutin tuki ja ohjeistus voi olla korvaamaton apu.
Voit lukea lisää raskausajan liikunnasta meidän blogitekstistämme.
Meidän mielestämme ihan jokaisen tulisi huolehtia lantionpohjan hyvinvoinnista, mutta moni havahtuu ylipäätään lantionpohjan lihasten olemassaoloon vasta raskausaikana tai kun lantionpohja alkaa oireilemaan. Raskausajan lantionpohjan lihasten harjoittelusta on todettu olevan hyötyä ja se ehkäisee mm. synnytyksen jälkeistä virtsankarkailua. Lantionpohjan lihaksiin on hyvä tutustua viimeistään alkuraskaudessa, kun lantionpohja ei ole vielä venynyt raskaudesta ja mahdollisesta alatiesynnytyksestä.
Raskauteen tyypillisesti liitetään myös erilaisia vaivoja ja kiputiloja, suurin osa näistä on ehkäistävissä tai jos näitä ilmeneekin, suurinta osaa näistä voidaan myös helpottaa ja lievittää. Kivut eivät kuulu raskauteen! Jo liikunta auttaa ennaltaehkäisemään kiputilojen syntymistä, mutta välillä tarvitaan myös niin sanottuja täsmäliikkeitä juuri ongelma-alueille tai manuaalista käsittelyä.
Lue lisää liitoskivuista.
Vastaanoton lisäksi haluamme auttaa useampaa raskaana olevaa ja palveluistamme löytyy myös raskausajan verkkovalmennus. Raskausajan verkkovalmennus on luotu olemaan tukenasi alkuraskaudesta aina synnytykseen asti. Löydät raskausajan verkkovalmennuksesta raskausaikaan sopivan treeniohjelman niin kotiin kuin kuntosalille, vinkit raskausajan yleisimpiin vaivoihin ja paljon muuta. Käy tutustumassa valmennukseen.
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen on kuntouttavaa hoitoa. Raskausaika on ollut suuri rasite niin keskivartalolle kuin lantionpohjallekin, synnytystavasta riippumatta. Osa kaipaa synnytyksen jälkeen myös ennaltaehkäisevää hoitoa ja tietoa omasta kehostaan. Moni hakee synnytyksen jälkeen äitiysfysioterapeutin vastaanotolta myös rohkaisua ja varmuutta esimerkiksi liikunnan aloittamiseen.
Äitiysfysioterapiaan kannattaa hakeutua synnytyksen jälkeen, kun kaipaat...
- Tukea ja ohjausta liikkumiseen
- Ohjeita lantionpohjan ja keskivartalon kuntouttamiseen
- Apua synnytysarpien hoitoon (sektioarpien ja lantionpohjan arpien)
- Helpotusta kehon kiputiloihin
Monella on synnytyksen jälkeen suuri hinku päästä takaisin oman liikuntaharrastuksen pariin, oli se sitten saliharrastus, juoksu tai mitä tahansa, on raskausaika tuonut muutoksia kehoon, jotka on hyvä huomioida ennen kuin säntää takaisin esimerkiksi ryhmäliikuntatunneille. Osalla liikunnasta on tullut myös taukoa raskausaikana ja synnytyksen jälkeen ensi viikot tai kuukaudet menevät monesti ihanassa vauvakuplassa leijailen tai jaksaminen ei ole vielä riittänyt liikkumiseen. Äitiysfysioterapeutin ohjauksessa teet niin sanotut pohjatyöt kuntoon ja pääset palaamaan oman liikuntaharrastuksen pariin turvallisemmin.
Suorien vatsalihasten erkauma puhuttaa paljon raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä. Suorien vatsalihasten erkaantuminen toisistaan on raskausaikana normaalia ja osalla erkaantuma korjaantuu synnytyksen jälkeen spontaanisti, osa tarvitsee kuntoutusta ja tässä äitiysfysioterapeutti on oikea ammattilainen auttamaan. Voit lukea lisää vatsalihasten erkaumasta täältä.
Äitiysfysioterapeutin vastaanotolta voit hakea apua myös synnytysarpien hoitoon. Alatiesynnytyksessä lantionpohjaan voi tulla repeämiä, jotka jättävät jälkeensä arven ja sektiosynnytyksessä alavatsalle jää arpi. Arven ja sen seudun tulisi olla tunteva, kivuton ja joustava. Arpea voidaan käsitellä äitiysfysioterapeutin vastaanotolla ja tämän lisäksi saat tietenkin kotiin ohjeet, miten jatkat arven hoitamista myös kotona. Arven käsittelyn voi aloittaa jo heti arven/haavan muodostumisen jälkeen, tällöin käsittely aloitetaan kauempaa arvesta. Myös vuosia vanhoja arpia voidaan hoitaa, jos ne aiheuttavat oireita, joten jos heti synnytyksen jälkeen et ole käsitellyt arpea, ei hätää.
Fysioterapeuttinen jälkitarkastus on suunniteltu ensimmäiseksi käynniksi äitiysfysioterapeutin vastaanotolle synnytyksen jälkeen. Palvelun on tarkoitus täydentää neuvolan tarjoamaa jälkitarkastusta. Valitettavasti moni synnyttänyt kokee, ettei ole saanut riittävästi ohjeistusta ja tietoa synnytyksen jälkeisestä liikunnasta, lantionpohjan ja keskivartalon kuntoutuksesta synnytyksen jälkeen, fysioterapeuttisen jälkitarkastuksen tavoite on vastata tähän tarpeeseen.
Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voit tulla synnytyksen jälkeen heti kun koet sen tarpeelliseksi. Tyypillisesti fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen tullaan, kun synnytyksestä on kulunut 2-4 kk, mutta saa tulla aikaisemmin tai myöhemminkin. Fysioterapeuttiseen jälkitarkastukseen voi tulla ennen neuvolan jälkitarkastusta. Jännesauman palautumista voidaan arvioida luotettavimmin noin 3 kuukauden kuluttua synnytyksestä, mutta jo ennen tätä voidaan tehdä suuntaa antaa tutkimusta ja ohjausta, joka tukee palautumista. Mikäli toivot käynniltä lantionpohjan sisätutkimusta, on hyvä odottaa jälkivuodon loppumiseen saakka.
Palvelu on kestoltaan 90 minuuttia ja käynnillä käydään läpi juuri sinun tämänhetkinen tilanne, tavoitteesi ja toiveesi. Käynniltä saat jo paljon tietoa ja ohjausta sinun tilanteeseesi ja pystymme ohjaamaan sinulle seuraavat askeleet kohti tavoitettasi.