Raskausajan virtsankarkailu: syyt, ratkaisut ja helpotukset

Ponnistusvirtsankarkailu on virtsankarkailumuodoista yleisin raskausaikana.

Virtsankarkailu raskausaikana on melko yleistä. Eriasteisesta virtsankarkailusta kärsii lähes puolet naisista jossain elämänvaiheessa. Virtsankarkailu on tavallaan vaaraton, mutta heikentää elämänlaatua, joten virtsankarkailulla on kuitenkin niin sanotusti myös vakavia seuraamuksia. Virtsankarkailua voidaan kuitenkin hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Raskaus saattaa olla naisen elämässä ensimmäinen kerta, kun hän havahtuu virtsankarkailuun. Osa saattaa edelleenkin valitettavasti suhtautua vaivaan kovin vähättelevästi, että tällaista se nyt naisena oleminen on. Haluamme kertoa sinulle, että tällaista se naisen elämän ei tarvitse olla.


Oletko kiinnostunut lantionpohjan harjoittelusta raskausaikana?

Voit nyt tilata maksuttoman "Lantionpohjan harjoittelu raskausaikana"-luennon. Luento on osa Liikunnallinen Odottaja - verkkovalmennusta. Tilaa luento tästä

✅ Luennolla käymme läpi lantionpohjan harjoittelua raskausaikana
✅ Saat vinkkejä lantionpohjan tunnistamiseen
✅ Luennolla opit, että lantionpohjan vahvistaminen voi olla muutakin kuin pimpin puristelua.
✅ Lisäksi käymme läpi keinoja miten lantionpohjaa voi rentouttaa raskausaikana.


Mistä virtsankarkailu raskausaikana johtuu?

Ponnistusvirtsankarkailu on virtsankarkailumuodoista yleisin raskausaikana. Ponnistusvirtsankarkailulla tarkoitetaan tilannetta, jossa virtsaa karkaa tyypillisesti lusikallinen tai kaksi ponnistustilanteen kuten yskäisyn tai aivastuksen yhteydessä. Ponnistuksen yhteydessä lantionpohjan lihakset ja sidekudosrakenteet niin sanotusti pettävät ja vatsaontelon paineen nousu ylittää virtsaputken paineen, jolloin virtsa pääsee karkaamaan. Taustalla on siis virtsaputkea ympäröivien tukirakenteiden tai virtsaputken sulkijamekanismin heikkous, kun niihin kohdistuu liiallista painetta vatsaontelosta.

Se, että virtsankarkailua on raskausaikana ei välttämättä tarkoita, että virtsankarkailua olisi myös synnytyksen jälkeen.

Virtsankarkailua voidaan ehkäistä mm. painonhallinnalla, lihaskunnon ylläpidolla ja ummetuksen hoidolla. Raskausajan painonnousu ja ummetus voivat siis olla yhtenä syynä minkä takia virtsankarkailua esiintyy. Myös lihaskunnon ylläpito on raskausaikana tärkeää, joten liikuntaan kannustaminen ja liikunnan tukeminen on yksi keino virtsankarkailun ehkäisyyn. Kun vahvistat ja liikutat kehoasi, vahvistat ja liikutat myös lantionpohjaasi.


Lue lisää raskausajan liikunnasta.

raskausajan virtsankarkailu, virtsankarkailu raskaus, virtsankarkailu, ponnistusvirtsankarkailu, raskaus


Vatsaontelon paineensäätelyn merkitys virtsankarkailussa

Kuten aikaisemmassa kappaleessa mainittiin, vatsaontelon paineen nousu ylittää virtsaputken paineen ja virtsa pääsee karkaamaan, on raskausaikana siis hyvä huolehtia vatsaontelon paineen säätelystä. Tiedämme, että jo raskaus itsessään lisää vatsaontelon sisällä olevaa painetta, joten yskäisyn ja aivastuksen tuomaa lisäpainetta voi olla hankala hallita.

Onkin hyvä pohtia, kun yskäiset tai aivastat, mihin suuntaan paine menee? Saatko kohdennettua paineen tasaisesti vatsaontelossa vai pääseekö paine puskemaan kohti jo valmiiksi kuormittunutta lantionpohjaa? Voit asettaa omat kätesi alavatsallesi, raskausvatsan alapuolelle, ja yskäise. Tiivistyykö alavatsasi ylöspäin vai painuuko vatsa alaspäin, kohti lantionpohjaa? Tekoyskä ei tietenkään ole yhtä voimakas kuin oikea yskä tai aivastus, mutta ehkä sait ajatuksesta kiinni.


Raskausajan pahoinvointi ja virtsankarkailu

Kärsitkö voimakkaasta pahoinvoinnista ja oksentelusta raskausaikana? Oksentaminen lisää vatsaontelon painetta voimakkaasti, huomattavasti enemmän kuin yskiminen tai aivastelu. Oksentaminen saattaa kestää jopa pidemmän aikaakin ja lantionpohja on varmasti kovilla. Useampi asiakas on tullut huolestuneena vastaanotolle, kun pissat on tullut housuun aamuoksentamisen aikana, joten kysyn teiltä samat kysymykset, kun heiltä.

Onko virtsankarkailua tapahtunut missään muussa tilanteessa aiemmin?

Oliko rakko täynnä ja kuinka paljon pissaa karkasi?

Karkasiko pissa heti ensimmäisestä yökkäisystä vai vasta useamman oksennuskerran jälkeen?

Emme halua vähätellä tai normalisoida virtsankarkailua ja suosittelemme aina kääntymään asiantuntijan luo, mikäli oma tilanne mietityttää. On kuitenkin huomioitava, että raskausajan hormoneilla höystetty ja kasvavan kohdun paineen alla oleva lantionpohjan lihaksisto on aika kovilla pitkään jatkuneessa oksennuspuuskassa, joten pissan karkaaminen ei tunnu kovin harvinaiselta lopputulokselta. Jos pissa pääsee kuitenkin karkaamaan joka kerta ensimmäisestä yökkäisystä tai sitä esiintyy myös muissa tilanteissa, suosittelemme ehdottomasti kääntymään ammattilaisen puoleen.


Raskausajan virtsankarkailu kuriin näillä vinkeillä

Aikaisemmin kappaleessa mainitsimme vatsaontelon paineensäätelyn merkityksen virtsankarkailun hallinnassa, jos huomasit, että paine lähtikin alaspäin, voit kokeilla opettaa lihaksiasi toimimaan optimaalisemmin tai voit pyrkiä muuttamaan jotain, jotta lantionpohjan lihaksisto pystyisi toimimaan optimaalisemmin.

Lantionpohjan lihaksiston tulisi olla reaktiivinen ja sen tulisi toimia automaattisesti reagoiden vatsaontelon paineennousuun ja muualta kehosta tuleviin viesteihin (kuten jalan iskutus).


Kiinnitä huomiota myös ryhtiisi

Seisotko polvet lukossa ja lantio eteen kallistuneena? Tämänkaltaisessa asennossa kasvava vatsa luo painetta lantiokorin etuosaan, kohti häpyluuliitosta ja virtsarakkoa.

Moni kompensoi raskausvatsan tuomaa kuormaa myös tuomalla rintakehää selvästi lantiota taemmas eli kulkee niin sanotusti maha edellä. Tämä asento ohjaa vatsaontelosta myös painetta vatsaontelon etuseinämään.

Kokeile seistä suorana, pehmennä polvet, ajattele pituutta koko rankaan, pyöräytä olkapäät kevyesti taakse. Älä lähde väkisin pakottamaan itseäsi mihinkään asentoon, koska tämä luo vain jännittyneisyyttä ja kireyttä, kokeile lempeästi. Jos tunnet jossakin kehon osassa kireyttä tai jäykkyyttä, kun haet pituutta rankaan, voisit hyötyä kyseisen alueen harjoitteista.


Onko lantionpohjasi vahva ja reagoiva vai heikko ja hidas?

Kireydet ja liikkuvuudet kehossasi vaikuttavat siihen, miten lantionpohjasi pystyy toimimaan. Viime vuosina on puhuttu paljon lantionpohjan ylijännittyneisyydestä ja lantionpohjan kireydestä. Lantionpohjan ylijännittyneisyys ja kireys ei ole hyvä asia. Kireä lihas on tavallaan kuin heikko lihas. Kireä lihas ei jaksa supistua pitkäkestoisesti tai se ei kykene reagoimaan riittävän nopeasti.

Tyypillisesti lihakset lähtevät kiristymään/jännittymään silloin, kun niihin kohdistuu liian iso tai yksipuolinen kuorma niiden voimatasoihin nähden. Raskaus on jo iso kuormitus lantionpohjalle, kun lantionpohjan lihaksisto joutuu kannattelemaan kasvavaa kohtua. Raskausaikana on siis huolehdittava myös lantion seudun monipuolisesta liikuttamisesta ja liikkuvuuksista.

Hyvinvoivasta lantionpohjasta löytyy kaikki voiman osa-alueet eli kestävyysvoima, maksimivoima ja nopeusvoima. Lantionpohjan harjoittelusta on hyötyä heille, joilla lihasvoima on heikko tai on vaikeutta tunnistaa lihaksia ja silloin, kun se tehdään oikein ja riittävällä annostelulla.


Hoida ummetus

Ummetuksen on todettu olevan yksi riskitekijä raskausajan ponnistusvirtsankarkailulle. Ummetuksen hoidossa suositellaan esimerkiksi liikuntaa, kuitupitoista ruokavaliota ja riittävää vedenjuontia.

Ymmärrämme, että raskausaikana joutuu jo muutenkin ravata vessassa tiheämmin ja nyt jos on vielä virtsankarkailuakin, niin moni vähentää vedenjuomista. Älä vähennä, vedenjuonti voi olla hyvinkin ratkaiseva tekijä ummetuksen hoidossa. Raskausaikana suolen toiminta hidastuu, jonka vuoksi ulostemassasta ehtii imeytyä paljon nesteitä. Ummetus puolestaan lisää vatsaontelon painetta ja suoli saattaa painaa rakkoa, ärsyttäen rakkolihasta reagoimaan herkemmin. Juo vettä.

Huolehdi riittävän kuitupitoisesta ruokavaliosta. Raskausaikana kuidunsaantisuositus on 35 g päivässä, kun normaalisti naisten kuidunsaantisuositus on 25 g. Eli jos et merkittävästi lisännyt raskausaikana kuituja ruokavalioosi, varmistathan, että saat niitä riittävästi. Tyypillisesti suomalaiset syövät kuituja 21 g päivässä, joten isona massana kun arvioi suomalaisten kuidunsaantia, voi sanoa, että kaikki voisimme lisätä kuituja ruokavalioomme.


Liiku raskausaikana monipuolisesti Liikunnallinen Odottaja - verkkovalmennuksen avulla

Tutustu valmennukseen tästä



Lähteet:

Virtsankarkailu (naiset). Käypähoito-suositus. 2017. 

Kategoriat: : lantionpohja, raskaus, virtsankarkailu